Uitbouw financieren

Een uitbouw is een bestaande kamer groter maken waardoor de buitenmuur verplaatst zal worden. Je kunt de keuken uitbouwen of woonkamer. Om die reden is een aanbouw of een bijgebouw goedkoper dan een uitbouw. Voor het plaatsen van een uitbouw heb je dus een financiering nodig. Vaak kun je al uitgaan van de kosten die hoog zullen oplopen en ongeveer 20.000 euro zullen zijn voor 3 meter uitbouwen.

Uitbouw plaatsen

Als een uitbouw geplaatst wordt op de normale ondergrond is het grootste probleem dat het kan gaan verzakken of scheuren. Een uitbouw is niet licht en het gewicht van een uitbouw kan niet op een normale ondergrond worden geplaatst.

Diverse fases en kosten

In de begin fase is oriƫnteren belangrijk. Je moet uitzoeken of een vergunning vereist is voor het bouwen van je ideale uitbouw. Daarbij is het belangrijk dat je de afmetingen weet, misschien valt de uitbouw wel binnen 2,5 meter en is een vergunning helemaal niet nodig. Het maken van een begroting is tevens belangrijk. Zijn de kosten te overzien of is het niet realistisch? Een goed plan maakt het duidelijk.

Waarom worden de prijzen per m2 lager naarmate je voor meer vierkante meters kiest? Dat heeft te maken met een soort ‘starttarief’, alles daarboven kost niet heel veel extra. Of je nu voor 4 m2 of 12 m2 gaat, de kosten voor het maken van een tekening en het slaan van de heipalen zijn in deze gevallen hetzelfde. Als je deze kosten dan over minder m2’s moet delen kom je dus op een hogere prijs per m2. Aannemers geven vaak een nog lagere prijs per m2 als je voor meer m2’s gaat. Voor hun maakt het niet veel uit of ze 10 m2 of 14 m2 moeten bouwen; ze hebben liever 14 m2 omdat dat tot een hogere omzet leidt. Als je het wilt financieren dan is het handig om na te denken hoe je aan 20.000 euro gaat komen. Je hebt 2 opties: namelijk zelf betalen met je spaargeld of een lening nemen en rente betalen over het totaalbedrag. De financieringskosten zijn dus de rente van die lening, vaak begint deze al bij 4,5%.

Lees verder op externe websites:

Back To Top